Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL INTERNAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Un urs polar a înotat timp de nouă zile, aproape 700km, în căutarea gheţii
Un urs polar a înotat timp de nouă zile, aproape 700km, în căutarea gheţii
25.01.2011  
Accesări: 103   

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

imprimare
http://www.realitatea.net/un-urs-polar-a-inotat-timp-de-noua-zile-aproape-700km-in-cautarea-ghetii_795563.html
Un urs polar a înotat continuu timp de nouă zile pe o distanţă de 687km, a dezvăluit un nou studiu.

Oamenii de ştiinţă care studiază urşii polari din marea Beaufort, din nordul Alaska, spun că 
Urşii polari înoată între uscat şi gheţurile maritime pentru a vâna foci. Cercetătorii spun însă că topirea calotelor glaciare îi forţează pe urşi să înoate pe distanţe mai mari, riscându-şi sănătatea şi puii.
Cercetătorii de la US Geological Survey au făcut publică prima dovadă a înotului pe distanţă mare a ursului polar în revista Polar Biology.
"Acest urs a înotat în mod continuu timp de 232 de ore şi 687km, prin ape de 2-6 grade Celsius(...) Suntem uimiţi că un animal care îşi petrece cea mai mare parte a timpului pe gheaţă poate înota constant atât de mult, în apă atât de rece. Este incredibil", scrie zoologul George M. Durner.
Deşi urşii polari au mai fost văzuţi în largul oceanelor şi în trecut, aceasta este prima oară când a fost urmărită întreaga călătorie a animalului.
Cercetătorii au pus o zgardă cu GPS unei femele de urs polar şi i-au urmărit mişcările timp de două luni. Oamenii de ştiinţă au putut determina când ursul s-a aflat în apă datorită informaţiilor furnizate de zgardă şi de un termometru implantat sub pielea ursului.
Studiul arată că această călătorie uimitoare l-a costat mult pe urs. "Acest urs a pierdut 22% din grăsimea corpului în doar două luni, dar şi puiul său de 1-2 ani (...) A fost mai epuizant pentru pui decât pentru adult", a explicat Durner.
Durner a declarat pentru BBC că condiţiile din marea Beaufort au devenit extrem de dificile pentru urşii polari. Vara prelungită şi topirea mai multor gheţuri maritime îi obligă pe urşi să înoate distanţe din ce în ce mai mari.
Urşii polari trăiesc în cercul Arctic şi au o dietă formată în special din foci inelate (pusa hispida). Ei vânează la suprafaţa gheţurilor, un habitat care se schimbă în funcţie de temperatură. 
"Această dependenţă de gheaţa maritimă îi face pe urşii polari mamiferele cele mai ameninţate de schimbările climatice", mai spune Durner.
Lista Roşie IUCN listează urşii polari drept specie vulnerabilă, schimbările climatice fiind principala ameninţare a habitatului lor.

Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase:
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 859285
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
Profilul energetic al tarii   /   Cadrul legislativ   /   Studii de caz   /   Profiliurile INP/CN   /   Planuri de afaceri   /   Constientizare   /   Publicaţii   /   Noutati
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: Str. Mitropolit Dosoftei 156a, bir. 37, mun. Chisinau, Republica Moldova