Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL INTERNAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / ANALIZA: Masurile climatice la nivel global vor astepta inca doi ani
ANALIZA: Masurile climatice la nivel global vor astepta inca doi ani
30.07.2010  
Accesări: 138   

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

imprimare
http://www.green-report.ro/stiri/analiza-masurile-climatice-la-nivel-global-vor-astepta-inca-doi-ani

Masurile ambitioase la nivel global menite sa elimine cauzele schimbarilor climatice vor mai avea de asteptat cel putin doi ani, pana cand se vor estompa efectele crizei financiare.

Vestea nu e prea buna, avand in vedere ca un recent raport american trage un nou semnal de alarma, aratand ca ultimele trei decenii au inregistrat unul dupa altul recorduri de temperaturi la nivel global, subliniaza o analiza a agentiei Reuters.
Recesiunea care a lovit statele industrializate a concentrat in primul rand atentia asupra costurilor pe care le implica reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera (GHG). Iar argumentele ecologistilor au suferit la randu-le o lovitura serioasa in decembrie, la reuniunea COP 15 de la Copenhaga, cand liderii lumii au esuat in adoptarea unui acord de reducere a emisiilor.
Negocierile climatice au continuat si la reuniunea ONU de la Bonn, din aceasta saptamana, insa proiectul acordului e la fel de vag in privinta tintelor sau a calendarului reducerii de emisii. ”Banuiesc ca vom avea parte de o lunga perioada de incetinire a avansului pe aceasta cale. Vom avea nevoie de doi – trei ani de-acum incolo pentru a atinge acel momentum politic necesar”, comenteaza Tom Burke, analist la Imperial College din Londra.
Piata globala a energiei va atinge noi recorduri in 2010, gratie sprijinului si subventiilor, insa un acord climatic ar impulsiona investitiile verzi cu mult peste actualul nivel, de 200 de miliarde anual. Consensul global ar adauga totodata noi presiuni pentru introducerea sistemelor nationale de reducere a emisiilor.
Iata insa ca SUA si Australia au confirmat saptamana trecuta ca vor amana legislatia necesara pentru instalarea sistemelor „cap and trade”.
In cel mai bun caz, legislatia climatica va fi adoptata in SUA numai daca presedintele Barack Obama va reusi sa castige al doilea mandat la Casa Alba, in 2013, este de parere profesorul Robert Stavins, de la Harvard University. Amanarile din SUA vor crea o ”dezamagire majora” in randul guvernelor si grupurilor ecologiste, comenteaza si Robert Watson, om de stiinta si oficial al ministerului britanic al Mediului. ”Oare ce fel de semnal transmite acest lucru celorlalte guverne, in perspectiva viitoarelor negocieri de la Cancun si mai departe?”, se intreaba acesta acesta, referindu-se la urmatoarea mare conferinta pe schimbari climatice a ONU, ce va avea loc la finele anului, in Mexic. Negocierile COP 16 vor avea ca scop semnarea unui nou acord global care sa inlocuiasca actualul Protocol de la Kyoto, care expira in 2012.
Tinta 2 Celsius, imposibil de atins
Negocierile din ce in ce mai lipsite de vlaga sunt cauzate partial si de o anumita recunoastere a neputintei.
”Guvernele au incercat sa se uite putin mai incolo si au vazut ce va implica crearea unui sistem energetic neutru din punct de vedere al carbonului si si-au zis <Hopa, oare stim cum sa facem asta>?”, explica Tom Burke.
Cand vorbim de schimbarile necesare pentru a stopa schimbarile climatice ne referim in principiu la renuntarea modelului de business specific companiilor petroliere, mai arata el.
In conditiile amanarilor din SUA si Australia, China si alte economii emergente vor opune o rezistenta mai scazuta din partea industriilor bazate pe combustibili fosili. In ciuda ambitiilor sale in sectorul energiilor regenerabile, emisiile de carbon ale Chinei cresc. Insa actiunea trebuie sa inceapa din statele dezvoltate, considerate jucatorii cheie in procesul ONU.
Tinta pe termen lung, de limitare a cresterii temperaturii globale la 2 grade Celsius pana la sfarsitul secolului, pare astazi imposibil de atins. “Tinta este de neatens din motive tehnice”, explica Richard Tol, profesor cercetator la Institutul de Cercetare Economica si Sociala din Dublin. La randu-I, Robert Stavins o considera “imposibil de atins, din ratiuni politice”.
La acestea contribuie, fara indoiala, si “climategate”-ul de la sfarsitul anului trecut, cand raportul ONU privind schimbarile climatice a fost pus sub semnul intrebarii dupa descoperirea a doua mari erori.


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase:
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 859182
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
Profilul energetic al tarii   /   Cadrul legislativ   /   Studii de caz   /   Profiliurile INP/CN   /   Planuri de afaceri   /   Constientizare   /   Publicaţii   /   Noutati
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: Str. Mitropolit Dosoftei 156a, bir. 37, mun. Chisinau, Republica Moldova